Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šlachta a Babiš pohromadě? Pravice přišla se znepokojivou informací

Robert Šlachta, šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ)
Robert Šlachta, šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ)
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Chystaný nástup bývalého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty na místo náměstka generálního ředitele Celní správy ČR kritizuje pravicová opozice.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek považuje příchod Šlachty do útvaru, který spadá pod ministerstvo financí za nebezpečný kvůli Šlachtovu údajně blízkému vztahu s ministrem Andrejem Babišem (ANO). Místopředseda ODS Martin Kupka pochybuje, že Šlachta nabídku dostal náhodou. Babiš jakoukoli svou vazbu na Šlachtu vyloučil, celní správa podle něj oslovila bývalého detektiva kvůli jeho zkušenostem.

"Je velmi těžké věřit, že vztah oligarcha Babiš - plukovník Šlachta je standardní a že nepředstavuje riziko a že není nebezpečný," reagoval Kalousek na dnešní sdělení Šlachty, že přijme místo náměstka generálního ředitele. "Pokud je tu blízký vztah - a ten tu evidentně je - mezi člověkem, který kumuluje politickou, mediální a ekonomickou moc s člověkem, který má významné represivní pravomoci, tak je to vždycky nebezpečné. Nebezpečné pro to, aby byly aplikovány rovné podmínky a rovný přístup ke všem," řekl Kalousek ČTK.

Pochybnosti o tom, že nabídka pro Šlachtu nesouvisí s Babišem vyjádřil i místopředseda ODS Martin Kupka. "Je fakt těžké věřit, že by to byla náhoda," uvedl na dotaz ČTK. Koaliční spory o reorganizaci policie podle něj Babišovi posloužily v politické kampani. "Je těžké to pochopit zejména po veřejných doznáních pana Šlachty, že u jednoho z největších zásahů posledních let na úřadu vlády vlastně neměl nabito a udělal řadu chyb," doplnil Kupka v narážce na kauzu kolem bývalé šéfky úřadu vlády Jany Nagyové.

Babiš kritiku obou odmítl. Šlachta podle něho dostal nabídku pracovat v celní správě díky svým zkušenostem. "S panem Šlachtou nemám žádný vztah a korupčník Kalousek tradičně lže," napsal ČTK. "Důrazně odmítám, že by šlo o jakoukoli návaznost na mě. Jsou to další lživé výmysly těch, kteří si jen přejí, aby se přestala v této zemi potírat korupce," ohradil se.

Témata:  Robert Šlachta Andrej Babiš Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy