reklama

Informoval o tom Petr Malý, mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství ČR, kde Klement působí. Dozorčí výbor kontroluje práci Evropského úřadu pro boj s podvody.

Ve výboru se v krátké době měnilo všech pět jeho členů. Funkce je neplacená. O novém složení výboru s konečnou platností rozhodla Rada Evropské unie, Evropský parlament a Evropská komise v červenci.

Klement se bude od 23. ledna 2017 pravidelně účastnit jednání Dozorčího výboru Evropského úřadu pro boj s podvody. „Úspěch svědčí nejen o jeho vysokých profesních kvalitách, ale také o intenzivní podpoře České republiky, které se mu v kontextu Strategie prosazování Čechů v institucích Evropské unie dostalo," uvedl Malý.

Klementa zvolení těší, považuje ho za největší úspěch jeho dosavadní profesní kariéry. „Nevděčím za něj jen sobě, ale velkou zásluhu na něm má Stálé zastoupení České republiky při Evropské unii, ministerstvo zahraničních věcí a čeští europoslanci. Beru to jako příležitost a výzvu, na kterou se moc těším," řekl jednačtyřicetiletý Klement, který působí na Nejvyšším státním zastupitelství přes deset let.

Malý dodal, že se Klement specializuje se mimo jiné na hospodářskou a kybernetickou kriminalitu a má bohaté zkušenosti ze zahraničí. Účastnil se například mise Eulex v Kosovu nebo se účastnil dalšího obdobného projektu na boj proti organizovanému zločinu a korupci v Albánii v Tiraně.

OLAF se zabývá například podezřením z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo, která se v poslední době řešila ve spojitosti s vicepremiérem a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Posláním úřadu je chránit finanční zájmy Evropské unie vyšetřováním podvodů, korupce a nezákonné činnosti.