Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novým velitelem vzdušných armády sil je Jaromír Šebesta

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Jaromír Šebesta (53) dnes slavnostně převzal funkce velitele v pražských Kbelích. Mezi jeho hlavní úkoly bude patřit pořízení nových víceúčelových vrtulníků a další techniky a také doplnění personálu.

Letectvo má celkem 5400 tabulkových míst, ta jsou podle Bečváře naplněna ale jen ze 79 procent. "V letošním a následujícím roce se chceme dostat na nějakých 90 procent," řekl náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Podle Šebesty je potřeba přijmout lidi především do 25. protiletadlového raketového pluku ve Strakonicích, který je personálně naplněn asi z poloviny. Podle Bečváře chybí muži a ženy v uniformě i na klasických leteckých základnách. Nový velitel letectva doplnil, že není problém nabrat lidi na základní profese, ale vychovat specialisty.

Dalším úkolem pro nového velitele bude podle Bečváře pokračování v nákupu techniky, a to především víceúčelových vrtulníků a radiolokační techniky. "Zastarává nám technika. Budeme jen rádi, když se urychlí proces pořízení nové letecké techniky, jak letištní, tak letecké a pozemní. To jsou hlavní priority, které jsou přede mne postaveny," doplnil Šebesta,.

Brigádní generál Šebesta, který místo velitele vzdušných sil převzal k 28. červenci, dnes na letišti ve Kbelích symbolicky převzal bojový prapor od dosavadního velitele Libora Štefánika.

Vzdušné síly české armády mají své jednotky v Čáslavi, u Náměště nad Oslavou, v pražských Kbelích, Strakonicích, Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi a Pardubicích. Ve své výzbroji mají mimo jiné nadzvukové letouny Gripen, vrtulníky, protiletadlové raketové systémy i letouny určené k přepravě lidí a nákladů, jako jsou Airbus a Casa.

Témata:  Armáda České Republiky Josef Bečvář

Aktuálně se děje

12. června 2024 14:52

K volbám do Evropského parlamentu přišla zhruba polovina voličů unijních zemí

Účast ve volbách do Evropského parlamentu dosáhla v Evropské unii průměrně 51,01 procenta, což je nejvyšší volební účast v EU od roku 2004.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy