Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Expert se vyjádřil ke smrti Simony na Orlíku

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Orlík - Ve středu to bude měsíc od tragické nehody, která se stala na Orlické přehradě. Devatenáctiletý mladík na vodním skútru se tam srazil s pramicí a zranil její dvoučlennou posádku. Dívka při převozu do nemocnice zemřela. Policie zatím nikoho neobvinila.

Poslední fotografie zamilovaného páru vznikla těsně předtím, než do jejich hliníkové loďky najel skútr. Simonu (18) zabil a jejího přítele zranil.

Stalo se to už před měsícem ale úředníci si stále lámou hlavu, jak se to celé stalo a kdo za srážku plavidel může. Podle námi osloveného experta je viníkem devatenáctiletý řidič skútru.

"Udělal chybu, protože je povinen nechat všem ostatním plavidlům dostatek místa k manévrování. Pramici měl objet obloukem a ne jen těsně minout," má jasno předseda legislativní komise České asociace námořního jachtingu Petr Felix Chudoba.

Obě plavidla protisměrně míjela čtyřiadvacetimetrový parník - z jedné strany hliníkový člun a z druhé strany skútr. To bylo podle experta ještě v pořádku. Parník ale za sebou tvořil vějíř vln a skútr se snažil postavit kolmo k nim.

"Aby ho nerozhazovaly z boku, což je extrémně nepříjemné a nebezpečné, tak zamířil napříč k těm vlnám," popisuje Chudoba. A totéž provedla i posádka pramice.

"V okamžiku, kdy už byli blízko u sebe, tak na tom skútru se pokusil udělat ještě úhybný manévr za záď toho hliníkového člunu, čímž se dostal už nikoli kolmo, ale lehce bokem na ty vlny. Vlna ho shodila a sklouznul po ní směrem k tomu člunu a trefil ho," doplnil Chudoba.

Plavební správa v reakci na tragédii zintenzivnila dozor na Orlíku i Slapech. Mění značení osmi ploch pro plavce a vymezila jednu plavební dráhu jen pro vodní skútry. Policie už provedla rekonstrukci a vyslechla i svědky z parníku. Vyžádala si ale ještě expertní posudek z plavební správy.

Témata:  Policie ČR lidé přehrada Orlík

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy