reklama

Jedná se o první fázi zkoušení přípravku, který má posílit pacientovu imunitu, aby s nádorem uměla bojovat. Ročně v Česku zjistí lékaři rakovinu plic u zhruba 6500 lidí, u 90 procent pozdě. Dosud užívaná léčba jim dává ve většině případů rok až rok a půl života.

"Dokončujeme teď náběr pacientů do fáze I/II klinického hodnocení, bude se testovat, jestli jim přípravek neubližuje. Testuje se ve třech pramenech, je tam kontrolní skupina a skupiny léčené naším přípravkem ve dvou různých schématech," popsal postup Špíšek.

Ojedinělé na studii je to, že její základ položili čeští vědci. Podobně už v Sotiu mají vlastní studie pro výzkum léků na rakovinu prostaty a vaječníků. České nemocnice se běžně účastní testování léků, jsou to ale obvykle studie vytvořené v zahraničí, do nichž se Česko zapojilo.

V první fázi testování se zjišťuje, zda lék pacientům nemůže škodit. Obecně u imunoterapie hrozí lehčí komplikace připomínající chřipku, vážnější komplikací by mohlo být to, že se povzbuzená imunita obrátí proti pacientovi a vyvolá nebezpečné autoimunitní onemocnění. Takové případy se ale u českých studií ještě neobjevily.

Pokud by pacienty žádné komplikace nepostihly a už v první fázi by se ukázalo, že lék by skutečně mohl být účinný, jsou počty sledovaných dostatečné k tomu, aby se přešlo rovnou do třetí fáze. V ní by lék dostávalo 800 až 1200 pacientů z celého světa. Pacienti, lékaři ani vědci by nevěděli, kdo dostává lék a kdo placebo. Za úspěch se považuje, pokud se přežití zlepší o 20 procent, v případě rakoviny plic to je přibližně o 2,5 měsíce.