Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sklizeň obilí klesne, stoupne ale úroda řepky a máku

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Karel Bařina, EuroZprávy.cz

Praha - Podle odhadu letos čeští zemědělci sklidí 7,2 milionu tun obilí, což je o 6,7 procenta méně než loni. Naopak vyšší bude letos sklizeň řepky a máku.

Předpokládaný pokles produkce obilovin je způsobený snížením hektarového výnosu o 3,7 procenta na 5,71 tuny z hektaru i poklesem osevní plochy. Zemědělci letos oseli o tři procenta méně polí.

Ozimé pšenice, která je pro Česko nejvýznamnější obilovinou, se letos podle odhadu sklidí o 3,3 procenta méně.

Zhruba pětinový pokles statistici předpokládají u jarního ječmene, který se nejčastěji používá na výrobu piva. Za snížením úrody stojí snížení osevních ploch o 15,2 procenta i nižší hektarový výnos. Ozimého ječmene se naopak urodí o 6,3 procenta více. Vzroste také sklizeň žita.

Řepky pěstitelé podle odhadu sklidí o 3,9 procenta více než před rokem, kdy dostali pod střechu 1,256 milionu tun. Letošní úroda máku by mohla být o 2,5 procenta vyšší než loňská.

Úrodu řepky ČSÚ odhaduje na 1,305 milionu tun, osevní plochy se rozšířily o 7,3 procenta, hektarový výnos ale bude o 3,2 procenta nižší než loni. Letošní úroda řepky převýší desetiletý průměr o 13,3 procenta, zaseta je přitom na ploše o třetinu rozsáhlejší než před deseti lety.

V posledních čtyřech letech polí s mákem přibývá. Letos ho farmáři vyseli na 35.543 hektarů. Proti roku 2008, kdy se mák v Česku pěstoval na rekordních 70.000 hektarech, je ale polí polovina. Díky rozšíření osevních ploch bude letošní sklizeň máku bohatší.

Témata:  zemědělci řepka olejka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy