Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Postižený Zeman? Výroky Cikrta a dalších se nebudou líbit jeho příznivcům

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Miloš Zeman už téměř rok tvrdí, že viděl článek Ferdinanda Peroutky s názvem Hitler je džentlmen. Lékař Martin Stránský kvůli této aféře dokonce prezidenta na dálku diagnostikoval s tím, že Zeman projevuje znaky demence. Bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví a publicista Tomáš Cikrt si ale myslí něco jiného.

Cikrt tvrdí, že Stránského vyjádření je nepatřičné ne proto, že jde o prezidenta, ale proto, že jde o lékaře. "Lékař nemůže diagnostikovat na dálku, nemá žádné podklady, ze kterých by mohl udělat hodnověrnou diagnózu, nemůže nás informovat o zdravotním stavu pacienta, který k tomu nedal souhlas," řekl Českému rozhlasu.

"Lékaři si mohou udělat odbornou konferenci na toto téma, ale není možné diskutovat stylem, že budeme hovořit o Zemanovi slovy, jaká použil doktor Stránský," uvedl a dodal: "Já si myslím, že nezřízený životní styl Miloše Zemana není jeho hlavním problémem. Dokonce si nemyslím, že to co činí, činí pod tímto vlivem. Daleko větší problém, než jestli nám někdy vrávorá u klenotů, je s kým se stýká a koho podporuje, ať už jsou to Rusové nebo Číňané... V žádném případě bych do toho ale medicínu netahal."

Lékař Jan Hnízdil také tvrdí, že říci o hlavě státu, že trpí alkoholickou demencí, je skutečně neetické a neprofesionální. "Jeho prohlášení rozumím jako určitému projevu bezradnosti. On si uvědomuje závažnost stavu pana Zemana, a skutečně, obavy o zdravotní stav hlavy státu jsou důvodné," tvrdí

"Podle mého názoru je Miloš Zeman těžce postižen sebezničujícím životním stylem, aniž bych činil jakoukoli diagnózu... Nechci mluvit o panu Zemanovi, ale o obecném problému, jaký vliv má zdravotní stav nejen tělesný, ale i mentální a duševní na výkon jeho funkce... Podle mě je tato diskuze o vlivu zdravotního stavu na výkon funkce zcela na místě," dodal.

Témata:  Miloš Zeman Tomáš Cikrt

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy