reklama

Zoltánovi Kapineczovi (50) a Menyhértu Sásovi (38) hrozilo za zorganizování a umožnění nedovoleného překročení státních hranic až pětileté vězení. Trest si oba mají odpykat ve věznici s dozorem. Podle soudce Miroslava Vajganta se muži společně a vědomě zapojili do činnosti organizované skupiny.

Nákladní automobil Iveco řízený Sásem zadrželi policisté loni v létě na dálnici D5 u Ostrova u Stříbra. Uvnitř se na malém prostoru tísnilo 76 lidí, z toho byla zhruba třetina dětí mladších 18 let. U soudu při čtení desítek protokolů běženci zaznělo, že v autě bylo málo místa. Lidé museli sedět na zemi namačkaní na sobě s pokrčenýma nohama, dospělí měli děti na klíně. Ve voze nebyla voda, jídlo ani řádné větrání. Za celou cestu z Maďarska až do zadržení v Čechách nemohl nikdo vystoupit. Auto zastavilo asi dvakrát jen na několik minut.

"Je nepochybné, že je tady celá síť, která se podílí na pašování běženců, a obžalovaní byli jejím, byť nejspodnějším článkem," doplnil soudce, podle kterého po Evropě pohyb běženců organizovali jejich krajané nebo lidé z blízkosti Východu, přičemž nejčastěji byli zmiňováni Bangladéšané a Pakistánci.

Soudce rovněž uvedl, že obviněným lze klást za vinu nikoliv to, že se přiživili na neštěstí druhých, ale že převáželi do Evropy lidi, o kterých nikdo neví, co jsou zač.

Oba cizinci tvrdili, že o lidech tísnících se v autě nevěděli a že netuší, kdy a jak se tam dostali. Přes ČR jeli podle svých slov do Norimberku, kde měli naložit vysokozdvižný vozík. Podle soudce je těžké si ale představit, že by si zkušený řidič jako Sás předem nekontroloval auto. "Vozidlo muselo být téměř kapacitně vytížené. Je tedy rovněž těžko uvěřitelné, že by si toho zkušený řidič nevšiml," prohlásil soudce.

O Sáse i Kapinecze má zájem i německá justice, která je podezřívá z opakovaného převážení uprchlíků. České soudy už dříve rozhodly, že až jejich případ v ČR pravomocně skončí, budou předáni do Německa. Tam jim hrozí za převaděčství vyšší tresty než v ČR.