Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový test dokáže odhalit ohrožení při těhotenství. Je dostupný i v Česku

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - V Česku je k dispozici nový test z krve, který odhalí ohrožení těhotné ženy i plodu preeklampsií, kdy placenta nefunguje správně.

O novém imunochemickém testu, který rozšířil dosavadní možnosti vyšetření a který hradí zdravotní pojišťovny, informoval ČTK nekomerční portál LabTestsOnline. Test dá odpověď do několika minut, dosud musely ženy čekat na výsledky v nemocnici i několik dní.

Preeklampsie patří k nejčastějším příčinám úmrtí v těhotenství. Je to nebezpečné onemocnění, které bývá obtížné odhalit včas, protože příznaky jako vysoký tlak, otoky nohou, bolesti hlavy a nevolnost se mohou objevit i při normálním těhotenství. Ohroženy jsou zejména ženy, které měly preeklampsii v předchozím těhotenství, vyskytovala se u nich v rodině, jsou mladší 19 a starší 40 let, jsou obézní nebo čekají vícerčata.

"Nemoc se vyskytuje obvykle ve třetím trimestru, ne dříve než ve 20. týdnu těhotenství," upřesnil vedoucí Ústavu klinické biochemie a hematologie Fakultní nemocnice Plzeň Jaroslav Racek.

Test zjistí v krvi bílkoviny, které signalizují, že placenta nefunguje správně. Pokud se potvrdí vysoké riziko, provede se v krátké době další odběr. Pokud test znovu ukáže vysoké hodnoty, doporučí lékaři předčasný porod, který je momentálně jedinou "léčbou" preeklampsie.

Témata:  ženy těhotenství porody

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy