Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka se vydává do Paříže jednat o terorismu

Bohuslav Sobotka /ČSSD/
Bohuslav Sobotka /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) čeká ve čtvrtek důležité jednání. S francouzským protějškem Manuelem Vallsem bude hovořit o aktuální bezpečnosti v Evropě a zkušenostech Francie s opatřeními v boji proti terorismu.

Do Elysejského paláce se Sobotka vrátí po dvou letech. Na poslední oficiální pracovní návštěvě Francie byl v dubnu 2014 jako první zahraniční host tehdy nově jmenovaného premiéra Vallse.

"Francie má již delší dobu zavedený systém vyhlašování stupňů ohrožení terorismem. Zajímají nás jejich zkušenosti s tímto systémem, který jsme u nás v nedávné době nově zavedli. Dále také to, jaká byla ve Francii po pařížských útocích realizována bezpečnostní a preventivní opatření a jak se osvědčila. Hovořit budeme také o zlepšení spolupráce zpravodajských služeb v EU," uvedl premiér.

Hlavními tématy setkání Sobotky s Vallsem a také prezidentem Françoisem Hollandem bude spolupráce v oblasti obchodu a investic, ochrana vnějších hranic EU, řešení migrační krize a naplňování plánu strategického partnerství mezi Českem a Francií.

Sobotka chce hovořit také o spolupráci v kosmickém průmyslu, vědě a výzkumu, energetice, situaci na Blízkém východu a o přípravě varšavského summitu NATO.

Sobotka se sejde také se zástupci francouzských firem, krajany a českými studenty.

Témata:  Bohuslav Sobotka Francie terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy