Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud: Chovanci z Boletic chystali dvojnásobnou vraždu

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Boletice - Tři až čtyři roky vězení. Takové tresty dostala v pondělí čtveřice obžalovaných chovanců boletického ústavu za plánování vraždy. Soud mohl udělit maximálně pětileté tresty, protože až na jednoho jsou všichni nezletilí. Z ústavu plánovali utéct a zabít otce jednoho z nich.

Čtveřice obžalovaných chystala vraždu otce jednoho z nich, protože mu chtěli ukrást peníze vydělané podnikáním a také dvě auta. Po vraždě plánovali utéct společně do zahraničí a tam si ukradené peníze užívat.

Čtveřice chovanců boletického ústavu si vraždu důkladně plánovala, svou oběť chtěli zabít buď úderem sekyrou do hlavy nebo probodnutím srdce. Pokud by byla v dome přítomna i sestra jednoho z pachatelů, chystali se zabít i ji.

Obžalovaní si vytvářeli seznam úkolů, které musejí před činem provést. Například sehnat vražednou zbraň nebo vymyslet, jak odklidit tělo. Všechno vyšlo najevo poté, co jejich domlouvání zaslechl jiný chovanec boletického ústavu a ohlásil to vychovatelům.

Podle soudu není jisté, jestli by takové vraždy nakonec opravdu uskutečnili, ale trestná je i příprava vraždy a protože měli připraven seznam úkolů, soudkyně všem obžalovaným udělila nepodmíněné tresty.

Kvůli nízkému věku chovanců probíhal celý soud s vyloučením veřejnosti. Na začátku procesu jeden z obžalovaných napadl člena justiční stráže, který ho k soudu převážel. Při útoku byl rychle zajištěn, poté ale musel na vyšetření do nemocnice a soudní líčení se proto odložilo.

Témata:  krimi pokus o vraždu Výchovný ústav Boletice

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy