Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neff si podal média: Lžou a manipulují

Zahraniční tisk
Zahraniční tisk
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Spisovatel a publicista Ondřej Neff tvrdí, že média jsou manipulativní, bez ohledu na to, komu patří. Dokázal to na jednom nedávném příkladu.

Neff na svém serveru Neviditelný pes uvádí, že jádro jeho dnešní glosy je v reflexi dnešního uvažování. Zajímá ho totiž nemožnost identifikace faktů. "Co je pravda, co je skutečnost a co je manipulace?" ptá se a dodává, že média spolehlivě informují o tom, kdo se kde vysekal na motorce. Tomu prý věřit může.

Problém podle něj anstává ve chvíli, kdy má informace jen trochu obecnější dopad. Tam je prý potřeba být ostražitý.

Následně uvádí příklad: "Firma Tesla zkoušela svůj elektromobil v jihozápadní Francii. Auto chytlo a posádka stačila zastavit a z hořícího auta utéct. Článek končí informací, že v samořízené Tesle už byl první smrťák," píše.

Neff se ale ptá, zda-li je to pravda, a pokud ano, jaký má ta informace význam? "Nesnaží se nám někdo zošklivit princip samořiditelného elektromobilu – který by tradičním automobilkám mohl perspektivně zatopit víc, než celý ten skandál s falešnými ekotesty?" ptá se.

"Média jsou manipulativní, o tom není pochyb, ať patří Babišovi nebo komukoli jinému," podotkl a dodal, že veřejnoprávní rádio Babišovi nepatří, ale "manipulace z něho teče jak voda z děravého hrnce."

Lidé to podle něj cítí a utíkají k internetu, kde je to ale prý ještě horší. "Tam se na konzumenty valí i profesionálně cílená propaganda, v tomto směru vynikají Rusové, kteří tady mají celou armádu užitečných idiotů i nastrčených pomocníků," podotkl.

Neff tvrdí, že lhát se dá a efekt je okamžitý, ale věčně to nefunguje. "Takže, jestli ty elektromobily budou za rozumné peníze a provoz bude levný a autopiloty budou fungovat, tak se prosadí, i kdyby současné automobilky dělaly divy a živily média zkazkami o lidech prchajících z hořících Tesel," uzavřel.

Témata:  noviny a tisk Ondřej Neff

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy