Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plíšek chce, aby se střetem Babišových zájmů zabýval přestupkový orgán

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Halin Selasicz / INCORP images

Praha - Poslanec opoziční TOP 09 Martin Plíšek chce, aby se možným střetem zájmů ministra financí Andreje Babiše (ANO) kvůli angažmá v německé firmě zabýval přestupkový orgán v místě ministrova trvalého bydliště.

Plíšek dnes ČTK řekl, že takový postup bude navrhovat s ohledem na rozbor parlamentních legislativců na příštím zasedání sněmovního mandátového a imunitního výboru. Výbor může podnět podat.

"Analýza Parlamentního institutu potvrdila mé pochybnosti, pro které jsem navrhoval, aby se věcí zabýval," uvedl Plíšek. Rozbor si výbor vyžádal na minulém zasedání v polovině července.

"Podle rady právníků, také s ohledem na jednotný vnitřní trh EU, dochází ze strany ministra financí k porušení zákona, který nerozlišuje, zda firma má sídlo v ČR nebo v tomto případě v Německu," řekl Plíšek. Navíc nic nebrání tomu, aby firma podnikala i v Česku, dodal.

Babiš je v dozorčí radě své německé chemičky SKW Stickstoffwerke Piesteritz GmbH. Do majetkového oznámení za loňský rok napsal, že za tuto funkci dostal odměnu zhruba 4200 eur (asi 114.000 korun). Babiš soudí, že zákon neporušuje. "Máme právní analýzu, která potvrzuje, že mohu tuto funkci zastávat a není to v rozporu s německými ani s českými zákony. Mimochodem, zasedání se nezúčastňuji, protože nemám čas," citovaly Babiše před časem Hospodářské noviny.

Témata:  Andrej Babiš

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy