Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Práce v českých supermarketech: Co se skutečně děje mezi zaměstnanci a vedením?

Penny Market
Penny Market
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Praha - Soud minulý týden rozhodl, že třem manažerům diskontního řetězce Penny Market musí vedení proplatit více než milion korun za neuznané přesčasy. Jeden ze žalujících zaměstnanců nyní prozradil, co vše se v obchodě dělo.

"Několikrát jsme vedení Penny informovali, že není možné pracovat tolik hodin. Dokonce i svědek, kterého si pozval Penny Market, náš nadřízený, potvrdil soudkyni, že se pracovalo i 14 hodin za den. Firma ale zaplatila pouze 8 hodin. Neplatily se ani příplatky za svátky, víkendy, noční," řekl v rozhovoru pro idnes.cz jeden ze zaměstnanců, který si nepřál být jmenován.

Všichni tři podle něj pracovali jako oblastní manažeři. "Na této pozici má člověk objíždí 6 až 8 prodejen, má k dispozici firemní vůz i telefon, a to vše i k soukromým účelům. Nicméně vzhledem k tomu, že jsme skoro žádné volno neměli, byl to takový bonus - nebonus. Mzda byla podle smlouvy rovněž nadstandardní, brali jsme to jako ocenění našich profesních kvalit. Ty ocenilo během soudního jednání i několik našich nadřízených - svědků," vysvětlil.

Penny ale podle něj nedodržoval ujednání v pracovní smlouvě a připomínky údajně ignoroval. "Postupně jsme všichni požádali o přeřazení na nižší pozici, na vedoucího prodejny, abychom nemuseli cestovat. Následně jsme požádali Penny o proplacení hodin, ale o tom nikdo nechtěl ani slyšet. Tak jsme se obrátili na právníka," dodal.

Nejvíce mu prý vadilo, že s nimi Penny nekomunikoval. "Chtěli jsme s nimi jednat o zlepšení pracovních podmínek a změně firemní kultury, která byla na úrovni nula. Měli jsme představu, že si nás pozvou do centrály v Radonicích, a že s námi budou mluvit a třeba jen přislíbí, že se postupně podmínky v Penny zlepší. Kdyby se to stalo, tak bychom si ani žádné peníze nenárokovali a těšili se z toho, že nastane pozitivní změna. Bohužel Penny nás dohnalo k tomu, že dnes je to již jen o penězích," tvrdí zaměstnanec.

Témata:  obchody Penny Market

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy