Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová píseň Jaromíra Nohavici má dohru. Je to rasistické a xenofobní, bouří se Romové

Jaromír Nohavica
Jaromír Nohavica
Foto: Korzo

Praha - Zpěvák a hudebník Jaromír Nohavica zazpíval píseň o muslimech. To se ale nelíbí serveru Romea, který se ptá, zda zpěvák pokračuje ve svém předchozím rasismu, nebo je jeho poslední píseň o Arabovi a babě naopak trefnou kritikou do vlastních řad.

Migrace a islám jsou témata, která hýbou nejen českou společností. Právě těm se nevyhnul ani Nohavica, který nazazpíval píseň o tom, jak mu Arab "šahá na bábu". 

"Arab mi šaha na babu, já mu snad oči vydlabu, zabiju toho barabu, Alibabu, ze Sýrie," zpívá Nohavica v první sloce a přidává: "Arab mi šaha na babu, já mu snad oči vydlabu, zabiju toho barabu, Alibabu, pokud mne nezabije."

Podle serveru se ale dá text vykládat různě. "Poptával jsem se kamarádů a známých, co si o tom myslí. A zjistil jsem, že v tomto ohledu pokrývají celé spektrum přístupů k Nohavicovi i jeho dílu. Jedna kamarádka se cítí dotčená. Zpěvák podle ní pokračuje ve svém xenofobním či rasistickém přístupu k životu, počínaje zhudebněním protižidovské balady Petra Bezruče a konče tímto popěvkem. Druhý zase bere Nohavicův poslední počin o Arabovi a babě jako zesměšňování těch, kteří uprchlíkům paušálně nasazují psí hlavu. Vidí to tedy opačně," píše na webu František Kostlán.

Doslechl se ale i názory, které se pohybují někde mezi těmito dvěma, nebo jsou k Nohavicovi odmítavé z principu. "Od ironické poznámky „pop music zásadně neposlouchám" až po odkaz na píseň Jaroslava Hutky Udavač z Těšína, která pojednává o Nohavicové spolupráci s komunistickou politickou policií, Státní bezpečností. Někteří lidé jsou zkrátka Nohavicovým alibistickým přístupem k vlastní minulosti znechucení," tvrdí server.

Poukazuje také na to, že Arabovi s babou předcházela vážně míněná protiromská píseň Dežo. "Mám bílou kůži Ve tmě zářím, jako lejno na oltáři, jako zlaťák vprostřed herny. Proč jsem se nenarodil radši černý," zpívá v ní zpěvák.

Autor si jednoduše myslí, že Nohavica je rasista. "Respektive zpěvák, který je pro svou popularitu ochoten k čemukoli, třeba i k rasismu. Kloním se proto k tomu, že to nemyslí dobře ani s Araby ve své nové písni. Stoprocentně jistý si ovšem nejsem," dodal.

 

Témata:  Jaromír Nohavica muslimové romové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy