Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud osvobodil policisty z Kynšperku, Roma zabilo delirium

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Sokolov - Okresní soud v Sokolově osvobodil policisty Pavla Herinka a Vítězslava Nováka z Kynšperku nad Ohří. Muži byli obžalováni ze zabití Roma Ľudovíta Kašpara z nedbalosti. Verdikt je pravomocný. Kauza se řešila čtyři roky.

Policisté již dříve u soudu popsali, že při zásahu v květnu 2012 se 33letý Rom choval podivně, měli dojem, že je pod vlivem alkoholu. Dechové zkoušce se ale odmítl podrobit, policistům vyhrožoval a tvrdil, že má u sebe nůž. Herink a Novák tak proti Kašparovi zasáhli a po boji ho spoutali v poloze na břiše a snažili se ho udržet na místě právě pomocí páčení teleskopickými obušky. Poté ale Rom zkolaboval a o dva dny později v nemocnici zemřel. Krevní testy neprokázaly, že by měl v krvi alkohol.

Soudce Milan Tomeš řekl, že příčinou smrti Kašpara bylo delirium tremens, nejtěžší stadium alkoholové abstinence. "Neprokázala se příčinná souvislost mezi jednáním obžalovaných a smrtelným následkem, tedy úmrtím poškozeného. Znalecký posudek lékařské fakulty univerzity v Olomouci jasně prokázal, že příčinou smrti bylo delirium tremens, tedy rozvrat organismu následkem chorobného stavu," řekl ČTK Tomeš.

"I kdyby zásah policistů způsobil krátkodobé přerušení přívodu vzduchu, v žádném případě by u poškozeného nemohl způsobit tak rozsáhlý rozvrat organismu. Poškozený by pravděpodobně zemřel i bez policejního zásahu, a pokud ne ten den, tak při nejbližší příležitosti, kdy by neměl přísun alkoholu," řekl dnes u soudu znalec z olomoucké neurologické kliniky Karel Urbánek.

Revizní posudek se přiklonil k názoru sokolovských znalců Rudolfa Macháčka a Terezy Balcarové, kteří tvrdili, že souvislost policejního zásahu s Kašparovou smrtí se nedá prokázat. Jiří Hladík z Ústavu soudního lékařství z nemocnice na pražských Vinohradech byl naopak přesvědčen o tom, že Herink a Novák svým zásahem úmrtí poškozeného přímo zavinili.

Témata:  Policie ČR romové úmrtí soudy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy