Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úvěr na bydlení si bere stále více lidí. Je to dobrá investice do budoucnosti

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: COMEFLEX CONSULTING

Praha - I když se vám zdá bytová situace právě teď uspokojivá, investovat do jeho rekonstrukce či modernizace se vyplatí. Nejen že budete rázem bydlet ještě pohodlněji, ale do budoucna i vzroste cena vaší nemovitosti. Někdy nám však na úpravy úspory nestačí a nabízí se otázka, kde vzít více peněz?

Anketa o rekonstrukcích ukázala, že 88 % respondentů si myslí, že je zcela běžné vzít si úvěr na bydlení. Zatímco úvěry na spotřební zboží jsou vnímány spíše negativně, v případě úvěru na bydlení je to právě naopak.

Pravidelně udržovaná nemovitost nezestárne a každá modernizace zvyšuje její tržní hodnotu. Kromě toho můžete s vhodnou rekonstrukcí výrazně uspořit na výdajích za energie, nebo si bydlení včas upravit tak, aby splňovalo požadavky, které na něj budete mít ve stáří.

Proč sáhnout po úvěru

Na účely související s bydlením je například určen úvěr od stavební spořitelny. Mohou jej využít i ti, kteří doposud nejsou ve stavební spořitelně klientem. Úrokové sazby u běžných spotřebitelských úvěrů se obvykle pohybují kolem 10 % ročně, zatímco u úvěrů od stavební spořitelny je to o polovinu méně. Na celkových nákladech tak ve výsledku lze ušetřit i desítky tisíc korun.

"I klient, který si dosud nespořil, může získat úvěr až 500 tisíc korun bez zajištění nemovitostí," uvádí Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny a doplňuje: "Na rekonstrukce není příliš vhodné využívat běžný spotřebitelský úvěr. Je lepší volit produkt, který je pro tyto účely ušitý přímo na míru."

Úvěr jako investice do budoucna

Úvěr od stavební spořitelny se dá využít na celou oblast bydlení. Jde o produkt, který je pro rekonstrukce a modernizace přímo navržen a na úpravy bydlení nabízí výhodné podmínky. Nejčastěji jej lidé využívají na rekonstrukce kuchyní, koupelen nebo bytového jádra. V případě rodinných domů vyměňují okna a střechy, revitalizují fasády a zateplují stěny. Jestliže investujete do energeticky hospodárných opatření, úspory na energiích sahají až do desítek tisíc za rok. Finance lze použít i na úpravy jednotlivých místností a interiérových prvků jako jsou podlahy, schodiště či dveře.

"Pokud se do rekonstrukce pustíte nyní, půjde o výhodnou investici i do budoucna. Právě teď je totiž vhodná doba i díky nízkým úrokovým sazbám a stále ještě příznivým cenám stavebních prací. V budoucnosti bude mít vaše nemovitost vyšší hodnotu a odměnou vám samozřejmě bude moderní a komfortní bydlení," vysvětluje Jitka Jechová.

Peníze z úvěru lze investovat i do méně častých úprav jako jsou zabezpečení, rozvody, zasíťování či oplocení pozemku, ale třeba také stavba garáže. Málokdo také ví, že půjčka umožňuje financovat demoliční práce nebo administrativní náklady jako jsou například stavební průzkumy a povolení nebo daně z převodu nemovitosti.

Témata:  bydlení úvěry ekonomika

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy