Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejlepší zemí pro život je Austrálie. A jak dopadla Praha?

Praha
Praha
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - V Austrálii je nejlepší život na zemi. Vyplývá to z analýzy Economist Intelligence Unit (EIU), která porovnávala životní podmínky ve více než 140 světových městech. Celkem dobře dopadla i Praha - ta obsadila 59. příčku.

Australské město Melbourne stojí v čele nejlepších měst pro život už šestým rokem. V celkovém hodnocení společnosti Economist Intelligence Unit (EIU), která vzájemně hodnotí města na základě životního prostředí, infrastruktury, zdravotnictví, kultury nebo ekonomické a politické stability, získalo 97,5 bodu ze sta možných. V pozadí ale příliš nezůstávají ani další australská města jako Adelaide a Perth, která obsadila šestou a sedmou příčku.

Druhou příčku obsadili jen těsně naši sousedi - Rakušané. Vídeň v hodnocení ztrácela na první místo pouhou desetinu bodu. Kanada s městy Vancouver a Toronto obsadila třetí a čtvrté místo a Calgary se společně s australským Adelaide dělí o pátou příčku.

Podle vedení EIU jsou nejlepšími místy pro život "města střední velikosti v bohatších oblastech s relativně nízkou hustotou populace, která nabízí mnoho oddychových aktivit bez toho, aniž by měla vysokou úroveň kriminality nebo přetíženou infrastrukturu".

Praha se v hodnocení vešla do první poloviny top 140 měst. Pěkná 59. příčka ale ani zdaleka nestačila na německý Berlín, který se umístil na 20. pozici. Za českou metropolí naopak skončila Bratislava (63.) i Varšava (64.).

Američané si celkově podle EIU oproti předešlým rokům výrazně pohoršili - hlavně kvůli nepokojům spojených s úmrtím černochů. Do pětice nejhorších míst pro život pak patří syrský Damašek, libyjský Tripolis, nigerijský Lagos, Dháka v Bangladeši a Port Moresby na Papua-Nové Guineji.

Témata:  životní úroveň Praha Praha - Karlův most

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy