Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

HWR si podala Nohavicu za píseň o zabíjení Arabů. Nový mezinárodní skandál na scéně?

Jaromír Nohavica
Jaromír Nohavica
Foto: Korzo

Praha - Zpěvák a hudebník Jaromír Nohavica zazpíval píseň o muslimech, v níž mimo jiné padají slova o zabíjení Arabů a vypichování očí. Text písně ale pobouřil občanskoprávní organizaci Human Rights Watch (HRW), která žádá vysvětlení.

Fanoušci ostravského svérázného hudebníka a zpěváka Jaromíra Nohavici měli možnost navštívit jeho koncert v letním amfiteátru v Hukvaldské oboře. Ti, kteří tak učinili, se kromě jeho klasických písní dočkali i jedné týkající se aktuální situace v Evropě.

"Arab mi šaha na babu, já mu snad oči vydlabu, zabiju toho barabu, Alibabu, ze Sýrie," zpívá Nohavica v první sloce a přidává: "Arab mi šaha na babu, já mu snad oči vydlabu, zabiju toho barabu, Alibabu, pokud mne nezabije."

Text písně pobouřil například české Romy, kteří na serveru Romea uvedli, že se dá text vykládat různě. "Poptával jsem se kamarádů a známých, co si o tom myslí. A zjistil jsem, že v tomto ohledu pokrývají celé spektrum přístupů k Nohavicovi i jeho dílu. Jedna kamarádka se cítí dotčená. Zpěvák podle ní pokračuje ve svém xenofobním či rasistickém přístupu k životu, počínaje zhudebněním protižidovské balady Petra Bezruče a konče tímto popěvkem. Druhý zase bere Nohavicův poslední počin o Arabovi a babě jako zesměšňování těch, kteří uprchlíkům paušálně nasazují psí hlavu. Vidí to tedy opačně," píše na webu František Kostlán.

Czech xenophobia or criticism of Czech xenophobia? Will popular singer explain ugly lyrics? https://t.co/BQS6djvaYc pic.twitter.com/9cLPoCRYYF

— Andrew Stroehlein (@astroehlein) 19. srpna 2016

 

Do kritiky Nohavici se nyní zapojil i evropský ředitel pro média lidskoprávní organizace Human Rights Watch Andrew Stroehlein, který od zpěváka žádá vysvětlení. "Česká xenofobie nebo kritika české xenofobie? Vysvětlí populární zpěvák ošklivá slova písně?" napsal na svém twitteru.

K vysvětlení se zatím ale nemá jak zpěvák, tak nikdo z jeho okolí. Nohavica ani jeho tým totiž dosud nepublikovali žádné oficiální stanovisko a český internet je nyní rozpolcen. Část fanoušků zpěváka obhajuje a s jeho písní nemá problém, jiným ale přijde nadmíru rasistická a nenávistná.

Témata:  Jaromír Nohavica Human Rights Watch muslimové

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 12:47

Kondoluje Putin, Erdogan i Hamás. Svět reaguje na smrt íránského lídra Raísího

Pákistán prohlásil pondělí za den smutku na památku íránského prezidenta Ebráhima Raísího, který zahynul při havárii vrtulníku v íránské provincii Východní Azerba. Na sociálních sítích o tom informoval pákistánský premiér Šáhbáz Šaríf, který vyjádřil soustrast a solidaritu "s bratrským Íránem".

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy