Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hacker z Ostravy po osmi letech na útěku dostal nový proces. Odmítl ale vypovídat

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ostrava - Krajský soud v Ostravě se opět zabývá případem počítačového hackera Lumíra Heriče. Za nabourání účtů a pokus o převod 3,2 milionu korun byl již pravomocně odsouzen. Muž (38) se ale osm let vyhýbal nástupu do vězení.

Policie ho dopadla letos v květnu a on požádal o nový proces. Soud mu musel vyhovět. Herič oznámil, že nebude vypovídat. "Je to strategie obhajoby," řekl jeho advokát.

"Právníci zjistili zásadní pochybení při nařízení domovní prohlídky. Mají důkazy, že postup byl nezákonný," řekl dnes pouze Herič. Jeho advokát uvedl, že skutečně právoplatnost prohlídky z roku 2007 zpochybnili. "Nebyla řádně odůvodněna," řekl. Pokud tento názor soudkyně potvrdí, může to znamenat komplikace, protože by nemohly být použity usvědčující důkazy zajištěné při prohlídce.

Podle obžaloby Herič ve dvou počítačových učebnách ostravské vysoké školy nainstaloval speciální program, který sledoval činnost uživatelů počítačů a ukládal jejich přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví. Nějakou dobu data sbíral a pak na bankovní účty zaútočil. Zadal 800 příkazů k převedení částky 3,2 milionu korun. Část peněz mířilo na existující účty, část na neexistující. Banka ale podvod včas odhalila a peníze účty svých majitelů neopustily.

Kriminalisté Heriče obvinili v lednu 2008. Už tehdy ale byl na útěku, údajně v zahraničí. V březnu 2009 začal případ řešit soud. Herič byl veden jako uprchlý. Rozsudek, šestiletý trest, padl v lednu 2011. Na podzim stejného roku se stal pravomocným. Mezitím policie po Heričovi pátrala, vyhlášen byl i evropský zatykač.

Témata:  hacker

Aktuálně se děje

11:22

Během nočních útoků na poloostrov Krym zničila ruská obrana všechny ukrajinské rakety ATACMS

Během nočních útoků na poloostrov Krym zničila ruská obrana všech deset raket ATACMS s dlouhým doletem, které ukrajinské síly vypálily, prohlásilo ve středu ruské ministerstvo obrany. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy