Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrad zvažuje otevření českého konzulátu na Rhodu

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hrad jedná o tom, že by prezident Miloš Zeman na přelomu září a října otevřel na Rhodu generální konzulát České republiky. Novinářům to dnes řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman se na řeckém ostrově Rhodos zúčastní konference Dialog civilizací, na kterou zavítal už před dvěma lety. Pořadatelem pravidelné akce je ruský podnikatel a spolupracovník ruského prezidenta Vladimir Jakunin. Zemana v minulosti za účast na konferenci kritizovala opozice.

Čtrnáctý ročník konference by se měl podle webu organizátorů uskutečnit od 30. září do 1. října a podle dřívějších informací médií by měl Zeman vystoupit v roli hlavního řečníka. "Aktuálně se vyjednává o tom, že by pan prezident na Rhodu otevřel generální konzulát České republiky," uvedl dnes Ovčáček.

Zdůraznil, že sídlem organizace, která konferenci pořádá, je Berlín, nikoliv Moskva a že na akci vystoupí řada intelektuálů. Zmínil mimo jiné polsko-britského sociologa Zygmunta Baumana, který patří k nejznámějším sociologům současnosti, nebo známého amerického ekonoma Jeremyho Rifkina.

Ovčáček už dříve uvedl, že by se konference mohli zúčastnit i premiéři Slovenska a Maďarska. Zeman chce proto akci využít k rozhovorům s partnery z Visegrádské čtyřky.

Témata:  Miloš Zeman velvyslanectví

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy