Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát schválil zákon, který umožní elektronicky ověřit identitu občanů EU

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Senát dnes schválil zákon, který umožní elektronicky ověřit identitu občanů EU například při přeshraničních elektronických transakcích. Norma nyní míří na Hrad k podpisu prezidenta.

Zákon souvisí s nařízením EU pod zkratkou eIDAS. Má umožnit, aby úřady v každé členské zemi byly schopny si elektronicky ověřit identitu jakéhokoli občana unie a aby občané mohli na dálku vyřizovat úřední věci. Předloha upravuje podmínky pro zavádění elektronického podpisu a zahrnuje i ustanovení zákona o elektronickém podpisu, které platí už nyní. Celý proces bude kontrolovat ministerstvo vnitra.

Elektronicky uznávaný podpis týkající se fyzické osoby či elektronická pečeť v případě právnické osoby budou znamenat, že pro podpis elektronicky uzavírané smlouvy nebude třeba fyzického podpisu.

Elektronický podpis bude například součástí elektronického občanského průkazu s čipem. Obyvatelé by pak mohli prostřednictvím nového občanského průkazu získat třeba svoje údaje z registru obyvatel, daňového portálu a dalších úředních systémů. Vnitro plánuje bezplatné zavádění nových dokladů od začátku roku 2017.

Senát také upravil zákon o svobodném přístupu k informacím. Vznikne Národní katalog otevřených dat, který bude přístupný po internetu.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky elektronická identita EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy