Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman jmenoval 33 nových soudců

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval soudce obecných soudů. Talár jich nově oblékne 33. Na začátku července už s jejich jmenováním souhlasila vláda. Slavnostního jmenování se na Hradě zúčastnil i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Vybraní kandidáti by měli částečně nahradit soudce, kteří v rámci přirozené obměny skončili či postupně skončí ve funkci do 31. srpna letošního roku. Seznam kandidátů schvaluje vláda, protože rozhodnutí prezidenta o jmenování soudců vyžaduje spolupodpis premiéra.

Zeman dnes při proslovu soudcům připomněl slova prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslava Kaly, který se pozastavil nad výší nástupního platu soudců a nad výrazně nižšími nástupními platy učitelů. Prezident Zeman podotkl, že si učitelé zaslouží přidat a poznamenal, že nástupní plat soudců, který podle něho činí 70.000 korun, je zbavuje na rozdíl od většiny společnosti základních materiálních starostí. Připomněl poté úsloví ´budu pracovat do výše svého platu´. "U vás to znamená, že budete pracovat s plným nasazením 26 hodin denně," řekl Zeman.

Mezi soudními nováčky je 24 žen a devět mužů. Nejvíce - po sedmi - bude soudit v obvodech Městského soudu v Praze a Krajského soudu v Ústí nad Labem. Šest jich půjde pod ostravský krajský soud, pět zamíří pod Krajský soud v Plzni. Tři nové soudce získá obvod brněnského krajského soudu, dva Krajský soud v Praze a Krajský soud v Hradci Králové. Poslední kandidát posílí soud v jižních Čechách.

Témata:  Miloš Zeman soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy