Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zakázali ji nosit hidžáb. Studentka nyní školu žaluje

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Studentka, které Střední zdravotnická škola v Praze 10 nepovolila nosit hidžáb, podala na instituci žalobu.

ČTK to sdělila právní zástupkyně dívky Radka Korbelová Dohnalová. Kvůli zákazu ze školy v roce 2013 odešly dvě muslimské dívky. Na jejich stranu se poté postavila ombudsmanka Anna Šabatová, podle níž instituce tyto studentky nepřímo diskriminovala.

"Žalobu vůči škole jsme podali počátkem roku. Věc je řešena u Obvodního soudu pro Prahu 10, jednání nebylo dosud nařízeno," uvedla právnička.

Muslimky nesměly chodit do školy v šátku zahalujícím vlasy a krk. Škola zákaz odůvodnila tím, že ve školním řádu jsou zapovězeny všechny pokrývky hlavy. Podle ombudsmanky se dívky staly obětí nepřímé diskriminace, protože muslimský šátek je projevem jejich náboženství navenek. Veřejná ochránkyně práv také uvedla, že řád školy odporuje ústavnímu pořádku České republiky, školskému i antidiskriminačnímu zákonu.

Témata:  školství soudy Islám

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:49

Izraelci zvažují odvetu již dnes. Rozhodne válečný kabinet

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.