Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Provoz památníku heydrichiády v Praze vyjasní smlouva s pravoslavnou církví

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Budoucí provoz Národního památníku hrdinů heydrichiády v Resslově ulici v Praze vyjasní až nová smlouva mezi Prahou a pravoslavnou církví. Její uzavření má kulturní výbor metropole na programu 14. září.

Podoba památníku je dílem odborníků z Vojenského historického ústavu (VHÚ). Protože v kryptě sedm parašutistů včetně Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše padlo, má pro vojenské historiky také statut válečného hrobu, řekl ČTK historik Michal Burian.

Poté, co skončila minulá smlouva o provozu památníku, přišla Praha jako majitel objektu s nápadem, aby kryptu místo pravoslavné církve spravoval právě ústav. Ten měl dosud smlouvu s církví a Burian předpokládá, že tomu tak bude i nadále.

Pravoslavná církev má kostel včetně krypty v pronájmu už od první republiky. Úkryt parašutistům v něm po atentátu na říšského protektora a vyhlášeném stanném právu poskytl pravoslavný biskup Gorazd. Památník hrdinů heydrichiády v kostele církev vybudovala v roce 1995. Expozice byla instalována ve spolupráci s VHÚ a v roce 2010 aktualizována.

Zástupci pravoslavné církve říkají, že skončená smlouva nebyla smlouvou o pronájmu, krypty ani jiných prostor, ale smlouvou, která upravovala fungování a financování památníku. "Systém, jenž byl nastaven hlavním městem Prahou, se ve smlouvě explicitně zakládal na financování provozu památníku ze vstupného a každoročním příspěvku Prahy, přičemž většinu nákladů mělo pokrývat právě vstupné," uvádí církev na svém webu. Krypta a chrám jsou z podstaty věci jedno a totéž, tvoří nerozdílný celek, doplňuje církev.

Krypta pod chrámem sv. Cyrila a Metoděje je pro pravoslavné věřící posvátným místem a stejně jako historikové považují kryptu za symbolický hrob parašutistů. Církev uvádí, že není známo místo jejich pohřbení, historikové se domnívali, že jejich ostatky spočívají v hromadných hrobech v Ďáblicích.

V roce 2007 to výzkum potvrdil. Jsou tam však jen těla bez hlav, které nacisté oddělili. O důstojné uložení ostatků hrdinů usilují nejen vojenští historikové, ale i několik nevládních organizací, které to opět připomněly před letošní světovou premiérou filmu Anthropoid.

Témata:  Praha církev památky

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy