reklama

 Postupně pak přibyla ještě čtyři dovolání dalších aktérů kauzy, nyní kladenský soud vše spolu se spisem předal do Brna, zjistila ČTK ze soudních databází.

V kauze figuruje celkem sedm odsouzených. Kdo z nich dovolání podal a kdo se možnosti vzdal, nechtěl mluvčí NS Petr Tomíček upřesnit. NS vyřizuje dovolání v trestních kauzách v průměru za 40 dní. Většinu jich odmítá. Dovolání nemá odkladný účinek ani přímý vliv na výkon trestu.

Havlín byl potrestán za to, že nezákonně ovlivňoval trestní řízení ve prospěch pachatelů, většinou opilých řidičů. Ovlivňování podle obžaloby doprovázela žádost, nabídka či poskytnutí úplatku. Trestnou činnost pomohly rozkrýt odposlechy.

Havlín se při výslechu na policii přiznal ke čtyřem z pěti bodů obžaloby, před soudem však odmítl vypovídat. Mluvil až u odvolacího Krajského soudu v Praze. Vinu nepopíral, přestože proces označil za nezákonný, nespravedlivý a vykonstruovaný policií. "Dojel" prý na svoje "legrácky, srandičky a řeči". Havlín v minulosti působil také jako diplomat.