Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Pardubicku se našly další mince, hodnota pokladu je nevyčíslitelná

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Pardubice - Původní nález stříbrných mincí z přelomu 10. a 11. století odevzdaný do sbírek Východočeského muzea čítal celkem 780 položek, při podrobném průzkumu lokality u Chýště na Pardubicku archeologové našli dalších 745 mincí, jejich zlomků či shluků celých mincí.

Podle ředitele muzea Tomáše Libánka je hodnota pokladu nevyčíslitelná a pro historické poznání doby počátků českého státu má nebývalý dopad. "V červenci a srpnu jsme prováděli odbornou dohledávku, simulovali jsme proces orby, který by běžně trval šest let. Výsledkem je, že jsme našli ještě jednou tolik mincí a zlomků," uvedl Libánek.

Nálezce první části pokladu dostane od Pardubického kraje odměnu dva miliony korun. Posudek Národního muzea v Praze vyčíslil kulturně historickou hodnotu mincí na 23,5 milionu korun. "Kdybychom postupovali podle památkového zákona, kde se odměna stanovuje z ceny drahého kovu, ze kterého je vyroben, činilo by nálezné přibližně 11.000 korun. Tato zanedbatelná částka by znamenala ztrátu motivace pro další nálezce," uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Celý nález si budou moci lidé prohlédnout od 21. září do 16. října na výstavě Denárový poklad století.

Témata:  poklady mince archeologové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy