Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka chce české mléko prodávat v zemích Blízkého východu

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Bernartice (Písecko) - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) věří, že české mléko by mohlo najít nový odbyt v zemích Blízkého východu nebo v Turecku.

Produkce mléka v Česku meziročně stoupla, ale jeho výkupní ceny klesly. Sobotka se domnívá, že nikdo nedokáže odhadnout, jak dlouho budou trvat sankce mezi EU a Ruskem, které představovalo pro český mlékárenský průmysl velké odbytiště.

Premiér dnes při návštěvě v zemědělském družstvu v Bernarticích na Písecku řekl, že by se producenti mléka a mléčných výrobků měli zkusit obracet na jiné trhy.

Blízký východ je podle Sobotky možným řešením na trhu s mlékem. "Domníváme se, že bychom mohli využít obchodní vazby, které do tohoto regionu máme a chceme podpořit možnosti exportu," uvedl premiér. Podle něj nelze opomenout, že významným trhem pro české produkty je Německo, kam směřuje velká část mléčných výrobků.

"Mlékárny se orientují, hledají nové trhy a vláda se tomu snaží intenzivně pomáhat. Byl jsem v Číně, kde se podařilo dojednat pro jihočeskou Madetu odbyt pro sušené mléko. Myslím si, že Čína je velký trh, a pokud Madeta uspěje, tak i další mlékárny se mohou přidat," uvedl Sobotka.

Dodal, že dalším vstřícným krokem vůči zemědělcům je fakt, že státní správa hmotných rezerv začala poprvé vykupovat sušené mléko.

Témata:  Bohuslav Sobotka mléko Turecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy