Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drsná dohra sobotní demonstrace: Obvinila policie Bartoše?

Demonstrace proti islámu v Praze
Demonstrace proti islámu v Praze
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Policie kvůli sobotní demonstraci proti islamizaci v Praze obvinila jednoho člověka z násilí proti úřední osobě. Celkem zadržela pět lidí, všichni už ale byli propuštěni.

ČTK to dnes řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Jednoho z řečníků policie vyšetřuje kvůli podezření z podněcování k nenávisti vůči skupině obyvatel nebo omezování jejich práv a svobod. Z policejního vyjádření vyplývá, že jde zřejmě o předsedu radikální Národní demokracie Adama B. Bartoše.

Bartoš vyzýval k potrestání politiků "trestem nejvyšším" za přístup k imigrantům, další zadržení se pokoušeli akci organizovat i poté, co byli vyzváni k rozchodu. Jeden z nich podle Daňka napadl policistu. Demonstrantů se na Václavském náměstí sešlo několik set, zasahovat museli těžkooděnci. Policie také uvedla, že účastníci zranili pět policistů, kteří museli vyhledat lékařské ošetření.

Akci svolalo hnutí Za naši kulturu a bezpečnou zem a Národní demokracie, podpořila ji Dělnická strana sociální spravedlnosti. Bartoš ve svém projevu kritizoval vládu, uvedl, že občany již několikrát podrazila, například pokud jde o dohodu s Tureckem. Dohoda EU s Tureckem předpokládá, že běženci, kteří připlují z Turecka a v Řecku nedostanou azyl, budou vráceni do Turecka. Za každého Syřana mezi nimi má EU přijmout přímo z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl.

Témata:  Policie ČR demonstrace proti islámu

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.