reklama

Zatím jsou v karanténě, lidé je uvidí nejdříve na konci září. ČTK to dnes řekl ředitel zoo René Franěk. Podle něj jde o jedinou chovnou skupinu mimo tropickou domovinu.

Dvěma samicím a samci jsou přibližně dva roky. Jejich cesta z Thajska trvala dohromady zhruba 40 hodin, jedna z opic proto přijela vystresovaná. "Už je to dobré, jí, pije," uvedl Franěk. Do ČR opice doprovází thajská veterinářka, která na ně bude po určitou dobu dohlížet.

Největší populace těchto opic žijících v zajetí je v Thajsku, v přírodě žijí v Laosu a ve Vietnamu. Jde o potravní specialisty, kteří se živí téměř výhradně určitým typem listí. Expertizy ukázaly, že nejpodobnější těm z domoviny a zároveň nejchutnější jsou listy ostružiny. Zoo je proto v kontaktu s ostružinovou farmou. Vedle toho jedí noví obyvatelé zoo i banány, ale opět speciální, malé, zelené a nesladké, které bude zoo dovážet z tržnice.

Nový pavilon za statisíce korun, kde budou opice bydlet, je vybavený topením včetně záložního, protože jeho obyvatelé jsou citliví na chlad.