Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VZP stojí za znovuzvoleným Kabátkem. Babiš nezná problematiku, varuje šéf správní rady

Všeobecná zdravotní pojišťovna
Všeobecná zdravotní pojišťovna
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Poslanec Jiří Běhounek (ČSSD), který je zároveň předsedou správní rady VZP, dnes řekl, že znovuzvolení Zdeňka Kabátka ředitelem pojišťovny zajistí kontinuitu práce. Prý to také zamezí zneužití výběru šéfa VZP ve volbách.

Současné funkční období šestačtyřicetiletého Kabátka skončí letos 30. listopadu. To podle Běhounka logicky vyvolalo určité napětí a očekávání uvnitř firmy.

Kabátek byl v pondělí správní radou zvolen na další čtyři roky. Běhounek uvedl, že cílem bylo ujistit, že je firma stabilizovaná a současné vedení má důvěru. "Měnit vedení v době, kdy se připravuje zdravotně pojistný plán a úhradová vyhláška na rok 2017, by byla katastrofa," doplnil.

Roli v rozhodnutí předložit na jednání správní rady návrh na předčasnou volbu ředitele VZP hrál podle Běhounka i nedostatek času. "Správní rada může buď jmenovat ředitele přímo, nebo vypsat výběrové řízení. To by však byla otázka minimálně tří měsíců a VZP nemůže být od 1. prosince bez ředitele," tvrdí Běhounek.

Za Kabátka se stabilizovala ekonomická situace VZP. Vloni měla zisk 1,295 miliardy Kč, o 1,045 miliardy meziročně více. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ale tvrdí, že VZP se daří lépe díky ekonomickému růstu a úhradové vyhlášce, která ji podle něho zvýhodňuje.

Běhounek nechtěl Babišovy výroky komentovat, podle něj vyplývají z neznalosti problematiky. "Několikrát jsem panu vicepremiérovi nabídl schůzku, na níž bychom si mohli rozebrat celkový vývoj zdravotnictví po roce 1989. Nabídka ani jednou nebyla přijata, ale stále trvá," uvedl.

Volbou Kabátka podle Běhounka nenastává žádná revoluce. Po zklidnění situace by měla VZP pokračovat vedle běžné činnosti také v restrukturalizaci informačních technologií, přípravě uživatelsky přijatelného portálu pro pojištěnce nebo mobilních aplikací.

Témata:  Zdeněk Kabátek VZP zdravotnictví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy