Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syková by se v kauze kmenových buněk měla právně bránit. Navrhl jí to Zeman

Eva Syková, Autor: Martin Vlček, Kancelář Senátu
Eva Syková, Autor: Martin Vlček, Kancelář Senátu
Foto: Wikimedia Commons

Praha – Senátorka a někdejší šéfka Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR Eva Syková by se měla proti některým "nespravedlivým nařčením" v kauze kmenových buněk právně bránit. Při dnešní schůzce jí to poradil prezident Miloš Zeman.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček uvedl, že Zeman přijal Sykovou proto, aby od ní slyšel stanovisko „k nedávné události, která byla zevrubně probírána v médiích" a nevycházel pouze z mediálních zpráv.

Syková dnes řekla, že Zeman má k její práci a k úspěchům velmi pozitivní vztah. Dnešní rozhovor podle ní byl velmi přátelský, Zeman jí prý jako osobě vyjádřil podporu. „Také mi doporučil, abych se právně bránila proti některým nespravedlivým nařčením," dodala.

Jakou právní cestu měl prezident na mysli, nechtěla Syková více komentovat. Dodala, že právní obhajoba je možností, nad kterou společně se svými právníky uvažuje.

Kauzu experimentální léčby kmenovými buňkami odstartovala reportáž České televize. Podle ní spolupracovníci Sykové, která byla dlouholetou šéfkou ústavu, brali od některých pacientů se smrtelnou amyotrofickou laterální sklerózou za experimentální léčbu kmenovými buňkami 150.000 korun. Účast v klinické studii přitom má být ze zákona bezplatná.

Interní šetření nicméně respektovalo odlišné stanovisko etické komise Univerzity Karlovy. Komise v červnu uvedla, že tým Sykové porušil etiku a informace o významu a účinnosti aplikace kmenových buněk byly ze strany členů týmu podávány ne vždy přiměřeným způsobem.

Syková se kvůli tomu vzdala řady funkcí včetně vedení ústavu, trvá ale na tom, že nic nezákonného neudělala. V ústavu dále pracuje ve výzkumu v oddělení neurověd.

Témata:  Miloš Zeman Eva Syková

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy