Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sání žaluje Česko, za nezákonnou vazbu žádá odškodnění

Soudy
Soudy
Foto: Pixmac

Praha – Česko čelí žalobě kvůli ušlému zisku a nemajetkové újmě. Na soud se obrátil člen katarské vládnoucí rodiny Hámid bin Abdal Sání, který byl v minulosti stíhaný za placený sex s nezletilými.

Katarský princ žádá o odškodnění ve výši téměř 250.000 korun. Sání byl loni v říjnu odsouzen v nepřítomnosti k 11 měsícům a osmi dnům vězení, odškodné chce za vazbu v roce 2005. Od propuštění z vazby je v Kataru. Napsal to dnes server iDNES.cz.

Právní zástupkyně Sáního Anna Větrovská v žalobě připomíná, že Nejvyšší soud ČR konstatoval závažné porušení zákona v neprospěch obviněného. Za újmu považuje Sání dobu čtyři a půl měsíce, kdy byl nezákonně ve vazbě. Za nemajetkovou újmu chce 225.000 korun a dalších 22.500 korun má být náhrada ušlého výdělku.

Princ byl zatčen v září 2004. Dalších 11 měsíců strávil ve vazbě. Podle obžaloby muž požádal čtyři mladé ženy, aby mu do jeho pražského bytu vodily dívky ze základní školy ve věku kolem 16 let. Souložil tak nejméně s jednou nezletilou, dvěma mladistvými a třemi zletilými dívkami, které většinou pocházely z rozvrácených rodin. Skutečný věk děvčat znal. Za sex jim platil 2000 korun.

Tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec ale 6. dubna 2005 rozhodl, že Sání má být předán k trestnímu stíhání do jeho domovského státu. Propustit Sáního z vazby ale odmítl Obvodní soud pro Prahu 2, který případ v Česku řešil, i nadřízený soud. Ministr Němec se proto obrátil na Nejvyšší soud, který 22. srpna 2005 určil, že trestní stíhání Sáního má být v Česku přerušeno, a pustil ho z vazby. Právě za období mezi pokynem ministra a rozhodnutím Nejvyššího soudu chce Sání odškodné.

V roce 2005 Obvodní soud Sánímu uložil 2,5 roku odnětí svobody, to však následně zrušil pražský městský soud. Mezitím ČR po rozhodnutí ministra Němce vydala Sáního do Kataru, který muže už po dvou dnech propustil z cely a později stíhání zastavil s tím, že byl už dostatečně potrestán českou vazbou.

Sání byl dříve obviněn ze zaplacených sexuálních styků s celkem 15 dívkami. Soudy však musely po Klausově amnestii zastavit trestní stíhání pro šest z těchto skutků. Loni v říjnu byl nakones princ Obvodním soudem pro Prahu 2 odsouzen v nepřítomnosti k 11 měsícům a osmi dnům vězení za pohlavní zneužívání, kuplířství, ohrožování mravní výchovy mládeže a svádění k pohlavnímu styku. Trest pokrýval dobu, kterou Sání strávil v české vazbě před vydáním do Kataru.

Témata:  Hámid bin Abdal Sání soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy