reklama

Rádi si pochutnáte na švestkách? Děláte dobře. Švestky patří k oblíbenému ovoci pozdního léta a má sezónu právě teď. Švestky jsou nejen chutné, ale i velmi zdravé. Kromě skvělé chuti a pestrého využití v kuchyni mohou pyšnit i širokým léčebným působením.

Léčivé ovoce: Z vitaminů obsahují švestky sice pouze vitamin E, ale minerálních látek mají spoustu – vápník, hořčík, fosfor, draslík. Dále jsou bohaté na vlákninu, třísloviny a organické kyseliny. Švestky jsou výborným lékem na revmatismus,onemocnění ledvin, jater a krevního oběhu. Pomáhají také chránit srdce a cévy, snižují hladinu cholesterolu. Velmi účinné jsou při střevních problémech a zácpě a proti bolesti kloubů.

Švestkové recepty: Švestky lze použít do sladkých i slaných jídel, zavařit do kompotu nebo do povidel, usušit, zmrazit, destilovat a samozřejmě také konzumovat čerstvé. Jaké jsou nejoblíbenější švestkové recepty?

Opilé švestky v čokoládě

Sušené švestky spařte, naskládejte do sklenice a zalijte slivovicí. Zavíčkujte a nechte v chladu a temnu měsíc odležet. Mandle svařte, oloupejte a do každé švestky jednu zastrčte. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a s pomocí vidličky švestky namočte. Odkládejte je na pečící papír odkud se pak jednoduše odloupnou.

Švestky ve slanině

Potřebujete asi 10 švestek a 10 plátků slaniny. Každou švestku zabalte do plátku slaniny a propíchněte párátkem. Opečte buď na grilu nebo na pánvi. Servírujte ještě teplé. To samé se dá udělat i se švestkami sušenými.

Výživné smoothie

Potřebujete 2 švestky, 1 nakrájené jablko, ½ šálku nakrájené mrkve, 1 nakrájenou hrušku, 1 šálek vody, 2 šálky ledu. Ingredience rozmixujte, hotový nápoj podávejte ve vysoké sklenici.

Švěstka v kosmetice:

Výživná pleťová maska

Potřebujete: 1 rozmačkanou švestku, 2 lžíce tvarohu, 5 kapek citronové šťávy.
Postup: Všechny uvedené ingredience smíchejte, vzniklou směs naneste na obličej a dekolt a nechte 30 minut působit. Pak opláchněte teplou vodou. Pokožka bude vyživená a krásně vypnutá.

Zvláčňující pleťová maska

Potřebujete: 1 rozmačkanou švestku, 1 lžíci zakysané smetany, 1 lžičku tekutého medu.
Postup: Všechny přísady smíchejte dohromady, vzniklou pastu naneste na obličej a dekolt a nechte 20 minut účinkovat. Pak umyjte teplou vodou. Pokožka získá hedvábný vzhled.