Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka chce, aby Babiš skončil v dozorčí radě své firmy

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce, aby vicepremiér Andrej Babiš (ANO) skončil v dozorčí radě své německé chemičky SKW Stickstoffwerke Piesteritz GmbH. Požadavek plánuje ministerský předseda přednést na dnešní koaliční radě. Podle Sobotky Babiš nerespektuje zákon o střetu zájmů a nahrává opozici. Babiš už dříve odmítl, že by svým angažmá porušoval zákon.

"Neměli bychom zbytečně nahrávat opozici a připadá mi logické, že by člen vlády měl respektovat zákon o střetu zájmů. Pan Babiš by měl odejít z této funkce v dozorčí radě německé firmy," řekl novinářům po jednání vlády Sobotka.

Babiš už dříve v médiích řekl, že podle právní analýzy, kterou má, může tuto funkci zastávat. Argumentoval také tím, že se jednání orgánu z časových důvodů neúčastní. Dnes byl zařazením tématu na koaliční radu překvapen. "Pan premiér má starost o moje členství v dozorčí radě v německé firmě, i když to ví už dávno," poznamenal během jednání vlády.

Podle Sobotky je ale interpretace zákona o střetu zájmů jiná. "Jak já čtu zákon o střetu zájmů, tak ten říká, že člen vlády by neměl být člen dozorčí rady podnikající právnické osoby. Všichni lidé jsou si rovni, všichni by měli respektovat zákon. Nikdo z členů vlády kromě ministra financí není členem žádného orgánu obchodní společnosti," řekl Sobotka.

Babiš do svého majetkového oznámení za loňský rok napsal, že za působení v dozorčí radě své německé firmy dostal odměnu zhruba 4200 eur (asi 114.000 korun).

Témata:  Bohuslav Sobotka Andrej Babiš

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy