Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komise k policejní reformě prošetřovala špičky státních zástupců, výslech trval 11 hodin

Lenka Bradáčová, od 30. července 2012 vrchní státní zástupkyně v Praze.
Lenka Bradáčová, od 30. července 2012 vrchní státní zástupkyně v Praze.
Foto: Reprofoto TV Nova

Praha - Sněmovní komise, která prošetřuje kontroverzní reorganizaci policie, chce do budoucna zabránit únikům informací z trestních spisů. Poslanci ve středu při čtvrtém uzavřeném jednání vyslýchali přes 11 hodin špičky státních zástupců.

Jednání začalo debatou poslanců o únicích informací, které se v souvislosti se změnami v policejním sboru objevují v médiích. Předseda komise Pavel Blažek (ODS) je přesvědčen o tom, že většina informací nemůže pocházet od poslanců. Spíše podezírá státní zastupitelství, policii nebo bývalé policisty. Za škodlivé a ohrožující vyšetřování živých kauz označil úniky také nejvyšší státní žalobce Zeman.

Ten před poslanci mluvil přibližně tři hodiny. Vysvětloval svůj pohled na policejní reformu, při které se od srpna sloučil protikorupční a protimafiánský útvar. Ačkoliv se mu původně změny nezamlouvaly, včera nebyl kritický. Nový útvar ho ale musí přesvědčit o tom, že vyšetřování případů pokračuje a že zahajuje vyšetřování nových.

"Útvar funguje jeden měsíc a bylo by nekorektní v této chvíli jak ho chválit, tak ho kritizovat," uvedla zhruba po dvouapůlhodinovém slyšení pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Po Bradáčové předstoupil před poslance náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár, jehož výslech trval zhruba čtyři hodiny.

Další výslechy budou pokračovat příští týden. V pondělí dopoledne má přijít ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), po skončení zasedání vlády ministr financí Andrej Babiš (ANO). Prezidentův kancléř Vratislav Mynář teprve potvrdí, zda se bude moci dostavit.

Témata:  Policie ČR Pavel Zeman Lenka Bradáčová

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy