Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Voda se zhoršuje, na deseti přírodních koupalištích v Česku platí zákaz koupání

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Na deseti přírodních koupalištích v Česku platí zákaz koupání. Nově ho hygienici vyhlásili v nádrži Baška na Frýdecko-Místecku. Na několika dalších místech je koupání rizikové.

Důvodem je většinou vysoký výskyt sinic. Vyplývá to z informací krajských hygienických stanic. Některá koupaliště se začátkem školního roku ukončila sezonu, většina jich ale v současném teplém počasí zůstává otevřená.

Vedle nádrže Baška platí zákaz koupání také v rybníku Rosnička na Svitavsku, na přehradě Skalka na Chebsku, ve slepém rameni řeky Moravy Pahrbek u Napajedel, v jezeře Ostrá na Nymbursku nebo v přehradní nádrži Rozkoš na Náchodsku. Už z minulého týdne platí na Vysočině zákaz pro Břevnickou nádrž, rybníky Kachlička a Ředkovec na Havlíčkobrodsku a pro přehradu Sedlice na Pelhřimovsku.

Zvýšený výskyt sinic může způsobit alergie, ale i lehké akutní otravy se střevními a žaludečními potížemi, bolestmi hlavy nebo vážnějšími jaterními problémy.

Hygienici právě kvůli sinicím nedoporučují koupání na třech místech v Jihočeském kraji, a to ve Staňkovském rybníku, Podolsku a Radavě na Orlické přehradě. Lidé by se měli vyhnout i rybníku Valcha na Klatovsku, Nechranické přehradě na Chomutovsku a nově také koupacímu jezírku Škodaland u přehrady České údolí v Plzni. Až na čtvrtý stupeň z pěti se zhoršila kvalita vody v Plumlovské přehradě u Prostějova.

Naopak velmi dobrá voda zůstává ve většině pražských koupališť, příznivá situace panuje také na jižní Moravě.

Témata:  koupaliště voda jezera

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy