reklama

Mezi zakladatele Pelotonu patří hudebník a politik Michael Kocáb, ale i další osobnosti z veřejného života. Deník Právo v pátek informoval, že skupina zřejmě našla svého ideálního kandidáta. Měl by jím být někdejší ministr spravenosti a současný europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil.

List píše, že Pospíšil potvrdil, že v pondělí přijde na tiskovou konferenci Pelotonu na které její zakladatelé chtějí představit své koně v prezidentském klání.

Europoslanec ale podle svých slov zatím nemá jasno, jestli do voleb půjde. „Mohu potvrdit, že jsem v pondělí pozván na tiskovou konferenci. Oni mě oslovili s tím, že si dělali anketu mezi svými členy a příznivci a vyšel jsem jako jedno ze jmen," řekl Právu.

Pozvánku měl údajně dostat také další potenciální kandidát na prezidenta, textař a producent Michal Horáček. Ten sice potvrdil, že s Kocábem mluvil, spolupráci s Kroměřížskou výzvou však razantně odmítl. „Já mu řekl, že s tím nechci mít nic společného," řekl Právu Horáček.

O podporu této skupiny textař nemá zájem. Nemá prý nic proti Kocábovi, jen se domnívá, že má špatný názor. „Jasně jsem řekl, že si myslím, že Kroměřížská výzva je domýšlivá iniciativa a politicky nesmírně hloupá," dodal Horáček.

Volba prezidenta se uskuteční na začátku roku 2018. Současný prezident Miloš Zeman má teprve v březnu 2017 oznámit, jestli bude mandát obhajovat. Definitivně se zatím nevyjádřila ani většina potenciálních uchazečů, o kterých se v médiích spekuluje.