Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Si Ťin-pching dorazil na Hrad. Prahou se ozvalo 21 salv

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Čínský prezident Si Ťin-pching dorazil na Pražský hrad, během uvítacího ceremoniálu bylo vypáleno 21 dělostřeleckých salv. Slavnostní okamžik zkomplikovalo počasí.

Uvítání Si Ťin-pchinga se konalo výjimečně na třetím hradním nádvoří namísto obvyklého prvního nádvoří. V uvítací delegaci byla řada členů vlády včetně vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO), ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) a ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO).

Přípravy komplikoval silný vítr. Před příjezdem čínského prezidenta převrátil květináč, během ceremoniálu odvál červený koberec. Čínský prezident pozdravil vojáky česky slovy: "Vojáci, nazdar!"

Po soukromém jednání hlav států je v plánu podpis dokumentů mezi zástupci České republiky a Čínské lidové republiky. Miloš Zeman se s prezidentem komunistické Číny setkal neformálně už v pondělí na zámku v Lánech.

Odpoledne čekají Si Ťin-pchinga v Lichtenštejnském paláci setkání s předsedy obou parlamentních komor, premiérem a pražskou primátorkou.

Témata:  Pražský Hrad

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy