Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Meteorologové vydali varování před požáry, sucho může působit problémy

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Praha - Experti z Českého hydrometeorologického ústavu vydali v pátek pozdě večer výstrahu před požáry. Ta platí pro většinu území republiky a trvá až do nedělního večera.

Výstraha platná až do nedělní osmé hodiny večer se týká Prahy, celého Středočeského, Pardubického, Královéhradeckého, Ústeckého, Jihomoravského kraje a také Vysočiny.

Dále jsou na seznamu ohrožených míst části Plzeňského, Jihočeského a Zlínského kraje. "Do střední Evropy bude od jihozápadu i nadále zasahovat oblast vyššího tlaku vzduchu. V neděli odpoledne a večer bude postupovat přes naše území k východu studená fronta," píše se ve výstraze.

Zatím je ovšem počasí velmi suché a horké. "Vysoké riziku požárů panuje v Praze, Středočeském, Ústeckém,Královéhradeckém, Pardubickém, Jihomoravském kraji a kraji Vysočina. Míst s vysokým rizikem požárů přibývá také v Plzeňském, Jihočeském a Zlínském kraji," uvádí ČHMÚ.

Na zbylých místech, která výstraha zmiňuje, je riziko požárů střední. Situace se zklidní až v neděli večer a v noci na pondělí, kdy má konečně zapršet.

Meteorologové prosí obyvatele ohrožených regionů, aby o víkendu v přírodě nedělali táboráky, nevypalovali trávu nebo neodhazovali cigaretové nedopalky a vůbec nemanipulovali ve vyschlém porostu s otevřeným ohněm.

Témata:  počasí požáry

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy