Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sníží se věk trestnosti u dětí? Nemělo by to účinek, říkají odborníci

Teenageři
Teenageři
Foto: Pixabay

Praha - Někteří odborníci jsou zdrženliví k možnému snížení věkové hranice trestní odpovědnosti dětí. Počet trestných činů spáchaných lidmi do 15 let věku podle nich klesl, odstrašující účinky by snížení hranice nemělo. Mladé pachatele lze v podstatě trestat i v současnosti, a to uložením ochranné výchovy, zaznělo na dnešním semináři ve Sněmovně.

Seminář se konal v souvislosti s návrhem, jehož předložení ohlásil jíž dřív předseda sněmovního ústavně-právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD). Přiklání se ke snížení hranice z 15 na 13 let u nejzávažnějších trestných činů, jako je vražda, loupež s následkem smrti a znásilnění. Jiné úvahy se ubírají ke snížení trestní odpovědnosti na 14 let pro všechny trestné činy. Případnou změnou se zabývá i ministerstvo spravedlnosti, stanovisko by mohlo být do léta.

Na statistiky, podle nichž za posledních deset let počet trestných činů spáchaných dětmi do 15 let věku významně klesl, upozornil Miroslav Scheinost z Institutu pro kriminologii a sociální prevenci. Neukazuje to na potřebu snížit věkovou hranici trestní odpovědnosti, uvedl. Podle Jana Kadlece z pražského městského soudu je nynější hranice stanovena správně. Vyvracel všeobecné mínění, že vůči dětem mladším 15 let, pokud spáchají trestný čin, neexistuje žádná reakce společnost. Dítěti může být uložena i povinná ochranná výchova, podotkl Kadlec.

"Zatěžovat školáky trestní odpovědností není cesta," soudí Kadlec. Podle něho by snížení věku trestnosti dětí nemělo ani preventivní odstrašující dopad. "V drtivé většině případů jde o impulzivní jednání, pachatelé nezvažují důsledky," řekl. Podobně se vyjádřil taky psycholog David Čáp, podle něho je hrozba trestem jako prevence neúčinná. "Společnost dokážeme už teď docela účinně chránit ústavní výchovou," zdůraznil psycholog.

Soudní znalkyně Růžena Hajnová navíc soudí, že ochranná výchova je svým způsobem patologické prostředí. V Česku chybí systém dětského ochranného léčení, uvedla.

Na semináři se mluvilo i o zahraničních úpravách věkové hranice trestní odpovědnosti. V některých evropských státech je sice nižší než v Česku, mechanické srovnávání ale může být podle Jany Hulmákové z Filozofické fakulty Karlovy univerzity zavádějící kvůli odlišným konkrétním právním úpravám. V některých zemích s nižší odpovědností nelze proti dětem uplatnit ani sankce, jaké umožňuje česká legislativa, podotkla Hulmáková.

Se snížením trestní odpovědnosti dětí na 14 let počítal už trestní kodex s účinností od roku 2010. Zákonodárci ale ještě před tím, než se úprava mohla začít využívat, vrátili hranici na 15 let.

Témata:  trestní odpověnost děti zákony

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy