Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moravský kras odhalil nové tajemství: Speleologové našli další části jeskyně

Moravský kras
Moravský kras
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Blansko - Moravský kras ještě zdaleka nevydal všechna svá tajemství. V jeskyni Matalova Vymodlená, která byla objevena před třemi roky, stále pokračují práce.

Jeskyňáři z ní za tři roky odvozili kolem tisíce vozíků plných sutě a naplavenin. "Naplaveniny a suť odvážíme například ze Ztracené chodby. Máme za to, že nám zbývají asi dva až tři metry, než se dostaneme k nějaké dosud neznámé prostoře," řekl jeskyňář Michal Šenkýř.

Původně mělo jít zhruba o 30 metrů dlouhou jeskyni, měří ale 163 metrů. Šenkýř a jeho kolegové také prodloužili chodby vedoucí z jeskyně asi na 300 metrů délky.

Jeskyně byla objevena zhruba v polovině roku 2013, jen prokopat se k ní sutí a zeminou trvalo rok a půl. Jeskyňáři k ní museli vyhloubit 40 metrů dlouhou chodbu. Práce se jim ale vyplatila, jeskyně nabízí většinu druhů krápníků, které jsou v Moravském krasu zastoupeny. Speleologové v ní objevili i kostry několik druhů netopýrů z dávné doby nebo kosti jeskynního medvěda.

"V jeskyni pracujeme téměř každý víkend, chceme zjistit celou její genezi," řekl Šenkýř. Speleologové budou například zjišťovat, odkud a kam teče vodní tok, na který v jedné části systému narazili. A také, zda se z ní nelze dostat do jiné sousedící jeskyně, například do Spirálky nebo Malé dohody.

Svůj název jeskyně získala podle nejstaršího z členů jeskyňářské skupiny Antonína Matala. Letos mu bylo 83 let a podle Šenkýře je stále aktivním jeskyňářem. Jeskyně se však veřejnosti nikdy neotevře. I z důvodu, aby neztratila své krápníkové bohatství.

Témata:  Jeskyně příroda Macocha

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy