reklama

Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na elitní jednotku thajského vojenského námořnictva.

Čtyři mladí sportovci byli zachráněni v neděli, další čtveřice byla z jeskynního komplexu evakuována v pondělí a poslední pětici dostal tým potápěčů ven dnes.

Záchrana 12 chlapců a jejich fotbalového trenéra byla zahájena o víkendu. V neděli se dostali na povrch první čtyři mladí fotbalisté a v pondělí další čtveřice. Podle agentury Reuters byli chlapci vynášeni ven na nosítkách a za použití kyslíkových přístrojů. 

Dnes záchranáři provádějí třetí a patrně poslední etapu operace. Během ní se mají z jeskynního komplexu dostat čtyři zbývající chlapci a trenér, oznámil na ranní tiskové konferenci šéf krizové skupiny Narongsak Osottanakón. Pokud vše půjde podle plánu, jeskyni dnes opustí také trojice vojenských potápěčů ze zvláštních jednotek a lékař, kteří o chlapce v podzemí od jejich nalezení pečovali, dodal Osottanakón.

Mladí sportovci s trenérem uvízli více než čtyři kilometry od ústí jeskyně 23. června, kdy je v podzemí uvěznila stoupající voda. Záchranáři fotbalisty objevili 2. července, od té doby je zásobovali potravinami a připravovali evakuaci. Ta je velmi náročná, neboť část trasy musí děti zvládnout pod vodou.

Osm dětí je v pořádku

Všech osm chlapců, které se již dříve podařilo zachránit z jeskynního komplexu na severu Thajska, je v dobrém fyzickém i psychickém stavu. Na tiskové konferenci to dnes řekl zástupce thajského ministerstva zdravotnictví, informovaly agentury AFP a Reuters. V nemocnici budou muset mladí fotbalisté zůstat nejméně týden, u některých z nich byla zjištěna plicní infekce. Čtyři chlapci a jejich fotbalový trenér dál zůstávají v jeskyni. Úřady nyní připravují i jejich vyproštění.

"Všech osm je v dobrém zdravotním stavu, žádný z nich nemá horečku," uvedl zástupce thajského ministerstva zdravotnictví na tiskové konferenci v nemocnici, kam byli chlapci po záchraně převezeni. "Všichni se těší dobrému psychickému zdraví," dodal. Podle něj za dobrý zdravotní stav vděčí chlapci imunitě získané díky hraní fotbalu.

První čtyři zachránění chlapci, kterým je od 12 do 16 let, mají podle zástupce ministerstva "často hlad" a mohou nyní jíst už normální stravu, ne však příliš kořeněnou. Zvládají také vstát a chodit kolem svých postelí.

Chlapci z druhé čtveřice, kteří byli z jeskynního komplexu zachráněni teprve v pondělí, mají podle zástupce ministerstva zdravotnictví stále "velmi nízkou tělesnou teplotu". V druhé skupině zachráněných byli hoši ve věku 12 až 14 let.

Všichni chlapci budou muset zůstat nejméně týden v nemocnici na pozorování. Kromě toho, že mají problémy se zrakem, je podle zástupce ministerstva třeba vyčkat na výsledky dalších vyšetření. První z nich ukázaly, že přinejmenším dva z chlapců mají plicní infekci. Vyšetřit by zachráněné měl také psychiatr.

Mladí fotbalisté z první zachráněné čtveřice, kteří se na povrch dostali v neděli, se již mohli vidět se svými rodinami, při setkání je nicméně zatím oddělovala skleněná stěna.

V jeskynním systému na severu Thajska zůstávají nadále čtyři chlapci a jejich fotbalový trenér. Na jejich záchraně se intenzivně pracuje, práce ale začal opět komplikovat vydatný déšť. Zda budou chtít potápěči zachránit najednou všech pět posledních uvíznutých, není jasné.

K jeskyním dorazil dnes také americký miliardář Elon Musk, který s sebou přivezl miniponorku, již nechal sestrojit pro případné využití při záchranných pracích. "Je vytvořena z raketových součástek a pojmenována Divočák po fotbalovém týmu chlapců," napsal Musk na twitteru. Nedlouho před tím vizionář uveřejnil video z podvodních zkoušek miniponorky.

Fotbalisté ve věku 11 až 16 let a jejich 25letý trenér uvázli v zaplaveném jeskynním komplexu 23. června. Skupina mladých sportovců se před stoupající hladinou vody postupně ustoupili do vzdálenosti více než čtyři kilometry od ústí jeskyně.