Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fotbalisté z thajské jeskyně se stali buddhistickými novici, budou žít v chrámu

Bangkok
Bangkok
Foto: Pixabay

Bangkok - Jedenáct chlapců a jejich fotbalový trenér, kteří byli tento měsíc zachránění z jeskyně Tham Luang na severu Thajska, bude ode dneška devět dní žít v buddhistickém chrámu ve městě Čchíengráj.

Z chlapců se v rámci slavnostní ceremonie stali buddhističtí novici a z trenéra mnich. Informovala o tom agentura Reuters.

Již v úterý si nechali oholit hlavy a dnes dorazili v mírném dešti a mlze k chrámu oblečení v bílých rouchách. Skupinka si vyslechla buddhistické liturgické zpěvy a poté všichni dostali šafránová roucha.

Chlapci se budou učit základy, zásady a pravidla buddhismu, který je hlavním thajským náboženstvím. Jeden ze zachráněných chlapců je křesťan a této ceremonie se neúčastní.

Chlapci ve věku 11 až 16 let a jejich 25letý trenér byli v jeskyni uvězněni od 23. června. Všechny se nakonec podařilo postupně zachránit, poslední skupina byla vyproštěna 10. července.

Během záchranné akce jejich rodiče slíbili, že se z chlapců stanou buddhističtí novici jako poděkování za jejich bezpečný návrat a na památku jednoho ze záchranářů, který v jeskynním komplexu zahynul.

Témata:  thajské děti uvězněné v jeskyni Buddhismus Thajsko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy