Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chovatelka týrala hlady pět koní. Byli jen kost a kůže

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Karlovy Vary - Karlovarští veterináři vyšetřují případ pěti týraných koní ve Smilově. Jejich chovatelka je dlouhodobě nekrmí. Prokázala to vyšetření veterináře.

Nejhůř je na tom kobyla anglického plnokrevníka, která je na téměř polovině své původní váhy. Bývalá majitelka zvířete podá na chovatelku žalobu.

"Na té kobyle nezůstalo nic jiného, než kosti potažené kůží. Teď má necelých 300 kilo a měla by mít nějakých 550, aby byla v kondici," vysvětluje Zuzana Poláková z koňského domova důchodců v Křížanech.

Čtyřiadvacetiletá kobyla Yokomi se po dvou letech vrátila původní majitelce v naprosto žalostném stavu. Dva anglické plnokrevníky chovatelka Lenka Marečková koupila v koňském domově důchodců v Křižanech za symbolických 5000 korun v roce 2014.

První rok se o ně starala. Pak se odstěhovala na Karlovarsko a zvířata přestala krmit. Dělali to za ni sousedé. Jenže to finančně neutáhli.

Domovu důchodců měla Marečková posílat fotografie, jak se koně mají. To sice dělala, jenže s největší pravděpodobností nešlo o aktuální snímky.

Veterináři navíc při vyšetřeních jasně zjistili, že vyhublá kobyla je podvýživená kvůli nedostatku krmiva, ne kvůli nemocem.

Oba plnokrevníci jsou zpět v Křižanech. Ale na statku zůstávají další tři. Veterinární správa případ prošetřuje a chovatelka je pod zvýšeným dohledem. O zvířata nejspíš přijde.

Témata:  týrání zvířat koně Policie ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy