Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kroměřížská výzva má 25 kandidátů. Který z nich se postaví Zemanovi?

Skladatel a textař Michal Horáček
Skladatel a textař Michal Horáček
Foto: michalhoracek.cz

Kroměříž - Iniciativa Kroměřížská výzva představí příští rok v červnu kandidáta, kterého bude podporovat v prezidentské volbě. Předběžný seznam případných uchazečů o Hrad čítá 25 jmen, navrhli je signatáři výzvy.

Na dnešní tiskovou konferenci iniciativy přišli i europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil a diplomat Petr Kolář, kteří na seznamu figurují a kandidaturu zvažují. Je na něm i textař, spisovatel a producent Michal Horáček, který ale s Kroměřížskou výzvou spolupracovat nechce.

Pospíšil i Kolář uvedli, že se ještě nerozhodli, zda se budou o hlasy lidí v prezidentské volbě začátkem roku 2018 ucházet. "Kroměřížskou výzvu beru velmi vážně. Už ne tak úplně vážně beru sám sebe," řekl Kolář. Z Pospíšilova i Kolářova vyjádření vyplynulo, že by mohli podpořit uchazeče, který z výběru iniciativy vzejde, případně i jiného uchazeče.

"Příští prezidentská volba bude mít zásadní význam pro další směřování naší země," uvedl za iniciativu hudebník a někdejší politik Michael Kocáb, jenž je na předběžném seznamu taky. "V tento moment nezvažuji, že bych zvažoval," uvedl o Kocáb o své případné kandidatuře.

Iniciativa podpoří uchazeče, který by hájil základní demokratické principy a hodnoty. "Obáváme se, že opět může uspět kandidát, který ústavním a demokratickým hodnotám oddán není," řekl další z mluvčích iniciativy Václav Němec.

Na předběžném seznamu případných kandidátů jsou například taky kněz Tomáš Halík, ekonomové Jan Švejnar a Tomáš Sedláček, senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová, hudebník, konferenciér a herec Marek Eben, herec a režisér Zdeněk Svěrák a astrofyzik Jiří Grygar. Mezi možné adepty zařadili signatáři výzvy i aktivní nebo bývalé politiky, k nimž patří Petr Pithart, Karel Schwarzenberg, Zuzana Roithová, Miroslava Němcová, Michael Žantovský a Jiří Dienstbier.

Témata:  prezident ČR Michal Horáček Jan Švejnar Eliška Wagnerová Jiří Grygar Kroměřížská výzva

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy