Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bulharský prezident přiletěl do Prahy. Setkal se Zemanem

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Na doudenní návštěvu ČR dnes přicestoval bulharský prezident Rosen Plevneliev. Na Hradě se setkal s prezidentem Milošem Zemanem, řešila se především uprchlická krize.

Plevneliev byl na Pražském hradě přivítán s vojenskými poctami hodinu před polednem. Poté se Zemanem mluvil v soukromí a následovalo jednání národních delegací.

Zeman po setkání řekl, že si váží toho, že Bulharsko opevňuje svoje hranice s Tureckem. "Shodli jsme se, že by bylo vhodné, aby Česká republika v této souvislosti pomohla vysláním policistů, tak jako už učinila v případě Makedonie," uvedl prezident ČR.

Zeman také vyjádřil názor, že Bulharsko by se mělo odměnou za svůj přístup ke kontrole hranic s Tureckem, které jsou zároveň hranicemi Evropské unie, stát členem schengenského prostoru.

Plevneliev poznamenal, že postup v migrační krizi musí být v součinnosti s Tureckem či severoafrickými státy. Zdůraznil, že by Evropská unie měla s těmito zeměmi zajistit takové dohody, aby do Evropy nekontrolovaně neproudily miliony uprchlíků.

Tématem jednání podle obou politiků byly i vzájemné obchodní vztahy. Narušuje je spor mezi českými energetickými firmami ČEZ a Energo-Pro s Bulharskem. Společnost ČEZ například loni v květnu dostala od bulharského antimonopolního úřadu pokutu 1,24 milionu leva (17,1 milionu Kč) za zneužití dominantního postavení na trhu. 

V červenci ČEZ zahájil proti Bulharsku mezinárodní investiční arbitráž. Požaduje řádově stovky milionů eur. Plevneljev slíbil, že bude u bulharských úřadů intervenovat.

Bulharský prezident dále vyzdvihl krásy Bulharska a řekl, že věří, že do země přijede ještě více českých turistů.

Témata:  Miloš Zeman uprchlíci Bulharsko Rosen Plevneliev

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy