Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš po svých výrocích navštíví tábor v Letech. Dienstbier je chce řešit na vládě

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v úterý navštíví bývalý koncentrační tábor v Letech na Písecku. Vicepremiér minulý týden vyvolal pozdvižení svým výrokem, který měl pronést na mítinku ve Varnsdorfu.

Bývalý tábor pro Romy navštíví s Babišem také ministři spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a Daniel Herman (KDU-ČSL).

Babiš minulý týden podle fotoreportéra Aktuálně.cz prohlásil, že je lež, že byly Lety koncentračním táborem. "Byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam," řekl údajně. Babiš se za slova omluvil.

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier dnes před jednáním vlády novinářům řekl, že by se výrokem měl zabývat i kabinet. Podle ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) stačí Babišova omluva.

Herman při příchodu na Úřad vlády řekl, že se s Babišem na téma historie baví pravidelně a nikdy nezaznamenal, že by šéf hnutí ANO někdy zpochybňoval romský či židovský holokaust. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) není vláda vhodným orgánem na debatu o Babišových slovech. "Nevím, co na tom vláda vyřeší," uvedl.

Témata:  Andrej Babiš koncentrační tábor Lety vláda Jiří ml. Dienstbier

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy