Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brňano čeká za měsíc čeká druhé referendum o poloze nádraží

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Brňany čeká za měsíc druhé referendum, v němž se mohou vyjádřit k poloze modernizovaného vlakového nádraží. Plebiscit se koná 7. a 8. října společně s krajskými volbami.

Kampaň postupně zahajují či zahájili příznivci i odpůrci referenda. Příští týden se také ve vozidlech MHD objeví informační kampaň města, řekl dnes novinářům primátor Petr Vokřál (ANO).

V úvahu přichází nádraží takzvaně pod Petrovem, což je zhruba v oblasti Malé Ameriky a 5. a 6. nástupiště. Druhá varianta je odsunuté nádraží nazývané Řeka. Je kilometr na jih od současného na místě nákladového Dolního nádraží. Město bude prezentovat vítězné architektonicko-urbanistické návrhy pro obě varianty.

"Z letáků se lidé dozví, o co v referendu jde, kdy a kde se koná a co mají lidé pro hlasování v referendu udělat," řekl. Kromě informační kampaně město chystá na konec září diskusi s odborníky z ministerstva dopravy, dopravního podniku či Správy železniční dopravní cesty a také odbornou debatu o samotné poloze nádraží.

V první otázce lidé odpoví na to, zda chtějí, aby město modernizovalo nádraží podél ulice Nádražní, což odpovídá variantě Petrov. Druhá otázka se ptá na to, zda lidé souhlasí s tím, aby se modernizace řešila pomocí otevřených návrhových soutěží.

Aby byl výsledek referenda závazný, musí přijít 35 procent voličů. Lidé se však budou moct rozhodovat podle odborných informací jen částečně, protože studie proveditelnosti se teprve zpracovává a hotová bude až v první polovině příštího roku.

Témata:  Brno referendum

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy