reklama

Do Letů Babiš přijel poté, co minulý týden ve Varnsdorfu podle fotoreportéra Aktuálně.cz prohlásil, že je lež, že Lety byly koncentračním táborem.

Babiš dnes zopakoval, že jeho slova byla vytržena z kontextu a zpolitizována. "Mým cílem (ve Varnsdorfu) nebylo mluvit negativně. Já jsem svůj postoj k holokaustu jednoznačně vyjádřil tím, že jsem se přátelil s Arnoštem Lustigem, že jsme chodili spolu na večeře a že jsem sponzoroval jeho knížky," uvedl.

Památník obětem tábora v Letech se nachází v těsné blízkosti vepřína. Vládě se už 18 let nedaří najít řešení situace. Zatím nedala peníze na to, aby vepřín od současných majitelů vykoupila, zdemolovala jej a vzniklo tak pietní místo. Babiš dnes novinářům řekl, že on otázku případného výkupu vepřína neřeší. "To má za úkol pan (ministr pro lidská práva Jiří) Dienstbier, vláda mu to uložila v březnu 2016, takže já věřím, že to vyřeší," řekl.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), který dnes Babiše v Letech doprovázel, před měsícem uvedl, že se domnívá, že vláda dokáže do konce volebního období otázku vepřína v Letech uzavřít. Naznačil, že existuje reálná možnost, jak na výkup sehnat peníze. Do Letů přijel také ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).